Złociste, chrupiące i smażone na głębokim oleju frytki są jedną z ulubionych przekąsek nie tylko dzieci, lecz także dorosłych. Niestety takie frytki zawierają dużo soli i wręcz ociekają tłuszczem, co sprawia, że są bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Możemy jednak przygotować w domu zdrowszą alternatywę, a mianowicie frytki z piekarnika. Sprawdzą się one jako dodatek do obiadu i kolacji lub jako smaczna przekąska.
Frytki z piekarnika – zalety
Frytki wymyślono w Belgii, gdzie tradycyjnie smażono je na głębokim oleju. To właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu, frytki, mimo że zrobione są z warzyw, są zaliczane do potraw wysokokalorycznych i ciężkostrawnych. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych frytek są frytki z piekarnika, które każdy z nas może szybko przygotować we własnej kuchni.
Pieczenie frytek w piekarniku ma wiele zalet. Przede wszystkim możemy przygotować frytki bez oleju – wystarczy, że rozłożymy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nie będą przywierać do jej powierzchni. Takie frytki są znacznie zdrowsze i mają nawet o połowę mniej kalorii. Poza tym w piekarniku z powodzeniem przygotujemy rozmaite frytki warzywne – nie tylko z ziemniaków, lecz także ze słodkich batatów, cukinii, marchewki czy nawet z selera. Co więcej, przygotowując frytki domowe z piekarnika, sami wybieramy składniki. Możemy zatem przygotować fit frytki ze skórką, z przyprawami lub z dodatkami, krojąc je w ulubione kształty.
Frytki z ziemniaków w piekarniku – jak zrobić?
W naszym kraju największą popularnością cieszą się tradycyjne frytki z ziemniaków. Na frytki najbardziej polecane są ziemniaki mączyste, które mają zawartość skrobi na poziomie 15-18%. Mogą to być takie odmiany jak: Augusta, Etola, Etiuda, Fresco, Finezja, Jelly, Pasat, Glada, Legenda czy Syrena. Nie ma również przeciwwskazań, aby zrobić frytki z młodych ziemniaków.
Jak zrobić frytki w piekarniku?
W piekarniku możemy przygotować zarówno zwykłe frytki, jak i frytki belgijskie. Jeśli chcemy upiec zwykłe frytki, to ziemniaki kroimy na cienkie słupki. Natomiast w przypadku frytek belgijskich na grubsze, nie musimy się również pozbywać skórek. Pokrojone frytki warto namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 30 minut – dzięki temu wypłuczemy skrobię i frytki staną się chrupiące. Później frytki należy wysuszyć, np. na ręczniku papierowym. Można je skropić olejem lub oliwą z dodatkiem przypraw, ale można też przygotować frytki bez oleju. Należy pamiętać, aby układać je na blaszce luźno, dzięki czemu zostaną równomiernie upieczone z każdej strony.
Jak długo piecze się frytki w piekarniku?
Ile piec frytki? Wszystko zależy od tego, jakie ustawienia pieczenia wybierzemy. Jeśli wybierzemy pieczenie z termoobiegiem, to piekarnik należy ustawić na 200°C i piec frytki przez ok. 35-40 minut. Jeżeli natomiast korzystamy z opcji grzania góra-dół, to ustawiamy temperaturę na 220°C i pieczemy przez 40-50 minut.
Możemy również połączyć obie funkcje grzania. Najpierw piec frytki z opcją grzania góra-dół, a po upływie kilkunastu minut włączyć termoobieg.
Przepis na chrupiące frytki z piekarnika (przepis pochodzi ze strony akademiasmaku.pl)
Składniki:
-
600 g ziemniaków,
-
2 łyżki oleju lub oliwy,
-
1 łyżka cukru,
-
Szczypta soli.
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w słupki. Grubość frytek może być dowolna. Ważne jest jednak, aby wszystkie miały podobną grubość, dzięki czemu upieką się równomiernie. Pokrojone ziemniaki przekładamy do miski, dokładnie płuczemy pod zimną wodą i pozostawiamy na sitku do odsączenia. Następnie zalewamy frytki zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Frytki pozostawiamy w misce na ok. 30 minut.
Po upływie tego czasu wylewamy wodę, frytki opłukujemy, a następnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Następnie frytki przekładamy do suchej miski, dodajemy olej lub oliwę i dokładnie mieszamy. Frytki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowują odstępy. Następnie wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20-30 minut. Po tym czasie zmieniamy ustawienia piekarnika – zwiększamy temperaturę do 220°C i włączamy termoobieg. Pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie frytki powinny być złociste, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Po wyjęciu z piekarnika frytki należy posypać solą. Można je podawać z keczupem, sosem czosnkowym lub innym.
Frytki z piekarnika z gotowanych ziemniaków
Okazuje się, że domowe frytki z piekarnika można przygotować nie tylko z surowych, lecz także z gotowanych ziemniaków. Nie oznacza to jednak, że ziemniaki należy rozgotować. Wystarczy pokrojone frytki włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżkę cukru i gotować przez ok. 10 minut.
Frytki gotowane i pieczone mają dużą zaletę – dzięki wcześniejszemu gotowaniu skraca się ich czas pieczenia. Zamiast 40 czy 50 minut, takie frytki pieką się ok. 20-25 minut.
Jak zrobić mrożone frytki z piekarnika?
W piekarniku możemy też przyrządzić mrożone frytki z paczki. Proste, karbowane lub kręcone – producenci oferują wiele rodzajów frytek, dzięki czemu możemy wybrać te, które najbardziej lubimy. Warto jednak wybierać frytki proste, ponieważ istnieje duża możliwość, że zostały zrobione z ziemniaka. Natomiast do produkcji frytek kręconych czy spiralnych najczęściej używa się pulpy ziemniaczanej.
Mrożone frytki z piekarnika są szybkie w zrobieniu, dlatego wiele osób wybiera je jako przekąskę. Należy jednak kupować tylko sprawdzone produkty, gdyż często można trafić na nieapetyczne, wręcz śmierdzące frytki z paczki, które zostały usmażone na niskiej jakości oleju palmowym.
Przepis na mrożone frytki z piekarnika jest bardzo prosty. Wystarczy postępować według poniższych wytycznych:
-
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
-
Następnie wysypujemy na blachę frytki z paczki, zachowując odpowiednie odstępy. Jeśli frytki będą ściśle do siebie przylegać, to będą się piec znacznie dłużej.
-
Mrożone frytki możemy spryskać solanką, czyli miksturą przygotowaną z ½ szklanki wody i ½ łyżeczki soli. Dzięki temu woda szybciej odparuje z frytek. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z mieszanką, ponieważ łatwo można przesolić frytki.
-
Następnie wkładamy frytki do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez 15-20 minut.
-
W trakcie pieczenia należy frytki przemieszać, aby równomiernie się upiekły.
Jak piec mrożone frytki? Okazuje się, że możemy je przygotować zarówno w zwykłym piekarniku, wybierając opcję grzania góra-dół, jak i w piekarniku z termoobiegiem. W obu przypadkach musimy jednak ustawić inne parametry pieczenia. Najlepiej jednak postępować według zaleceń, które znajdziemy na opakowaniu frytek.
-
Mrożone frytki w piekarniku z termoobiegiem – temperatura powinna wynosić od 200°C do 220°C, a czas pieczenia ok. 20-25 minut. Warto włączyć termoobieg, ponieważ szybko usuwa on ewentualną wilgoć z frytek.
-
Mrożone frytki w opcji grzania góra-dół – temperatura powinna wynosić 220°C, a czas pieczenia ok. 25-30 minut.
Jak zrobić frytki z piekarnika z batatów?
Frytki możemy również przygotować z batatów, które zwane są słodkimi ziemniakami. Bataty są bardziej wartościowe niż ziemniaki, ponieważ zawierają wiele cennych witamin i minerałów, m.in.: z grupy B, witaminy A, E, C, K, a także potas, magnez, żelazo wapń i wiele innych minerałów. Frytki z batatów upieczone w piekarniku są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a do tego łatwe do przygotowania.
Wystarczy obrać bataty i dobrze je umyć, a następnie pokroić w słupki. Włożyć je do miski, skropić oliwą z oliwą i dodać przyprawy, np. tymianek, pieprz albo wędzoną paprykę. Wszystko należy dokładnie wymieszać, aby frytki zostały dokładnie obtoczone w marynacie. Takie frytki z batatów wykłada się na blaszkę i wkłada do nagrzanego piekarnika. Piecze w temperaturze 180°C przez 30 minut. W ten sposób przygotujemy zdrowe i pyszne frytki z batatów.
Jak się piecze frytki z cukinii?
W piekarniku możemy również upiec frytki z cukinii. Najlepsze do tego będą młode cukinie, które nie mają dużych nasion. Cukinię należy obrać i pokroić w grubsze słupku lub łódeczki, a następnie posypać solą i odstawić. Dzięki temu puści sok i będzie można z niej upiec frytki. Następnie trzeba dobrze osuszyć cukinię papierowym ręcznikiem. W misce zmieszać przyprawy, np. sól, pieprz, paprykę wędzoną, bazylię, oregano albo curry. Możemy też dodać trochę oliwy z oliwek lub oleju, ale nie jest to konieczne. Następnie frytki z cukinii mieszamy z przyprawami i rozkładamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut.
Jeśli nie jesteśmy na diecie i nie liczymy kalorii, możemy również przygotować frytki z cukinii w panierce z bułki tartej. W takim przypadku w jednej misce należy przygotować panierkę, np. zmieszać bułkę tartą z parmezanem, a w drugiej rozbełtać jajka z przyprawami. Pokrojoną w słupki cukinię najpierw maczamy w panierce, a później w jajku i znowu w bułce tartej. Gotowe frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 200°C. Frytki pieczemy do zarumienienia panierki. Takie frytki z piekarnika można podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym albo słodko-kwaśnym.
Frytki z marchewki z piekarnika – jak zrobić?
Świetną alternatywą dla ziemniaczanych frytek będą także frytki z marchewki, gdyż mają więcej wartości odżywczych, a z kolei mniej kalorii. Przygotowanie takich frytek z pieca nie jest trudne ani zbyt czasochłonne. Marchewki należy umyć, obrać i pokroić w słupki. Następnie skropić olejem lub oliwą i wymieszać. Na tym etapie możemy też dodać swoje ulubione przyprawy, np. oregano, bazylię, suszony czosnek, imbir czy pietruszkę. Frytki marchewkowe rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do piekarnika. Ile stopni ustawić? Najlepiej wysoką temperaturę, ok. 200-220°C i piec przez 30-40 minut. Frytki z marchewki powinny być miękkie, ale mogą się rozpadać.
Jak zrobić frytki z piekarnika z dyni?
Kolejną zdrową wersją frytek może być pieczona dynia. Frytki z dyni możemy przygotować nie tylko na Halloween, ale również o każdej porze roku, pod warunkiem że mamy dostęp do dyni. Na frytki z piekarnika najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa lub dynia hokkaido.
Jak zrobić dyniowe frytki? Tak samo, jak frytki z innych warzyw. Dynię należy obrać, umyć i pokroić na słupki. Następnie skropić oliwą, posypać solą i przyprawami, np. pieprzem, papryką lub ziołami prowansalskimi i wszystko dokładnie wymieszać. Frytki z dyni piecze się w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30-40 minut.
Frytki z selera z piekarnika – jak piec?
Kolejne dietetyczne frytki z piekarnika, to te zrobione z selera. Są one chrupiące i smaczne, ale nie smakują tak samo, jak swojskie frytki z ziemniaków. Seler ma bowiem zupełnie inny smak niż ziemniak. Mimo tego warto zrobić frytki z selera, gdyż są one świetnym dodatkiem do mięs oraz idealną, fit przekąską na wieczór.
Jak przygotować selerowe frytki z piekarnika? Seler dokładnie obieramy i kroimy na słupki. Oliwę mieszamy z przyprawami, np. z bazylią, oregano, papryką słodką, curry i solą. Frytki z selera mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na jedną godzinę. Następnie pieczemy frytki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut. Warto jednak kontrolować stan upieczenia frytek, aby nie doprowadzić do ich przypalenia. Spalony seler jest bowiem bardzo gorzki i niesmaczny.
Ile kcal mają frytki z piekarnika?
Za najzdrowsze i najbardziej dietetyczne uważane są frytki pieczone w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób przygotowane frytki nie potrzebują bowiem dodatkowego oleju.
Jeśli natomiast chodzi o kalorie, to porcja frytek z piekarnika 130 g ma ok. 307 kcal. Kalorie pochodzą w 57% z tłuszczy, 40% z węglowodanów oraz w 3% z białka. 100 g frytek z piekarnika ma natomiast ok. 236 kcal. Jest to o wiele mniej kalorii, niż w przypadku frytek smażonych na oleju – 100 g takich frytek ma aż 314 kcal.
Frytki z piekarnika – podsumowanie
Jak widzicie, smaczne i zdrowe frytki bez problemu możemy przygotować w domu i to z różnych warzyw. Wystarczy trochę pracy i dobry piekarnik, aby przekąska nie była kaloryczna. Równie dobrze frytki możemy przygotować we frytkownicy beztłuszczowej, ponieważ działa ona na podobnej zasadzie, co termoobieg w piekarniku. Pozwoli ona jednak przygotować tylko niewielkie porcje frytek, zazwyczaj dla dwóch osób.