Infolinia (17) 865 26 81 od pn. do pt. w godz: 09:00 - 17:00

0

Co można mrozić, a czego nie?

Co można mrozić, a czego nie?

Mrożenie żywności to jedna z najzdrowszych metod konserwacji, ponieważ owoce i warzywa zachowują cenne dla organizmu witaminy i minerały. Co więcej, mrożenie pozwala zahamować rozwój bakterii w żywności i tym samym wydłużyć jej termin ważności. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do mrożenia. Z artykułu dowiecie się, co można mrozić, a czego lepiej nie wkładać do zamrażarki. 

 

Co można mrozić?

Okazuje się, że możemy zamrozić mnóstwo produktów. Dzięki temu unikniemy marnowania żywności i będziemy mogli w zimie korzystać z owoców i warzyw sezonowych. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które możemy z powodzeniem włożyć do zamrażarki.
 

Mięso i produkty mięsne

Bez problemu możemy zamrozić zarówno mięso surowe, jak i gotowane czy pieczone. Jeśli zamierzamy zamrozić surowe mięso, najlepiej zrobić to od razu po kupnie, gdyż przechowywane w lodówce przez kilka dni straci swoje wartości odżywcze. Dobrym pomysłem jest również wcześniejsze poporcjowanie mięsa – schab możemy pokroić na kotlety, a kurczaka pokroić w kostkę, aby później dodać do ryżu czy makaronu. 
 
Do mrożenia nadaje się również mięso gotowe lub pieczone. Jednak w wyniku mrożenia szybko wysycha, więc najlepiej pokroić je na grubsze plastry i mrozić z odrobiną sosu. Z powodzeniem można również zamrozić usmażone kotlety schabowe – ich termin przechowywania w zamrażarce wynosi 2-3 tygodnie. 
 
co można mrozić - mięso
 

Ryby 

Można mrozić ryby, ale tylko te ze sklepu, które wcześniej nie były mrożone. Jeśli kupimy rybę świeżo złowioną, powinniśmy zamrozić ją jak najszybciej. Dzięki temu będzie nadawała się do spożycia nawet po 4 miesiącach. 
Pamiętajmy, że rybę należy odpowiednio przygotować przed zamrożeniem. Przede wszystkim należy ją oczyścić z łusek i wypatroszyć. Jeśli chcemy zamrozić filety rybne, najlepiej przełożyć je pergaminem, aby nie zbiły się w całość. 
 
co można mrozić - ryby
 

Warzywa

Do mrożenia świetnie nadają się również warzywa, ale nie wszystkie. Możemy zamrozić: marchewkę, brukselkę, groszek, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szparagi, bób, jarmuż, szpinak, kapustę białą i czerwoną, kapustę włoską, bakłażan, kolbę kukurydzy, seler, paprykę (ale bez gniazd nasiennych), pietruszkę, buraki ugotowane, a także rabarbar i rzodkiewki (niektórzy twierdzą, że nie powinno się zamrażać rzodkiewek. Jednak można to robić – należy jedynie pokroić je na plasterki i włożyć do woreczka z plasterkiem cytryny). 
 
Można również zamrozić warzywa miękkie, takie jak cukinia czy dynia, ale po rozmrożeniu będą się one nadawać jedynie do rozdrobnienia – wówczas będzie można z nich przygotować zupę krem, przecier albo pasztet. 
 
Przed zamrożeniem warto niektóre warzywa poddać blanszowaniu, czyli przelać je wrzątkiem, a następnie opłukać zimną wodą. Dzięki temu warzywa zachowają swój aromat, kolor i smak, choć stracą trochę witamin. Blanszowania wymagają: groszek, fasolka szparagowa, pietruszka, seler, brokuł, kalafior i marchew. 
 
co można mrozić - warzywa
 

Owoce

Na pytanie, co można mrozić, większość osób odpowiedziałaby, że owoce. Faktycznie owoce należą do jednych z najczęściej zamrażanych rodzajów żywności. Do mrożenia nadają się bowiem zarówno drobne owoce, jak i większe okazy. Z powodzeniem możemy zamrozić: maliny, poziomki, truskawki, wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie, jeżyny, porzeczki (zarówno czerwona, jak i czarna porzeczka), agrest, winogrona, śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki, figi, brzoskwinie, jabłka, gruszki, pestki grantu, a nawet banany. 
 
Drobne owoce najlepiej jest rozłożyć na tacce i włożyć do zamrażarki, a gdy trochę stwardnieją, przełożyć je do woreczka lub pojemnika. Owoce mrożone w całości można wykorzystać do wielu potraw. Możemy dodać je do owsianki, zmiksować na koktajl, dodać do deseru lodowego lub budyniowego albo przygotować mrożone owoce do galaretki. Dobrym pomysłem będzie również ciasto z mrożonymi owocami lub owocowe muffinki. Niektórzy się zastanawiają, czy rozmrażać owoce do ciasta drożdżowego. Nie ma takiej potrzeby. Ani do ciasta drożdżowego, ani do kruchego nie powinno się rozmrażać owoców. Wystarczy obtoczyć je w mące. 
 
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby najpierw rozdrobnić owoce, a dopiero później je zamrozić. Zmiksowane owoce będą stanowić świetną bazę do koktajli, musów, sorbetów czy sosów owocowych. 
 
co można mrozić - owoce
 

Zioła

Wiele osób każdego roku w sezonie letnim mrozi świeże zioła, w tym głównie natkę pietruszki i koperek, ale z powodzeniem można też zamrozić lubczyk, bazylię, kolendrę, cząber, szczypiorek czy miętę. Zioła można pociąć nożyczkami kuchennym na mniejsze kawałki lub drobno posiekać, aby były gotowe do posypania potraw. Natomiast miętę można zamrozić w tackach na kostki lodu, dodając wodę i sok z cytryny. Taką zamrożoną kostkę wystarczy wrzucić do szklanki i zalać wodą, by delektować się orzeźwiającym napojem w upalne dni.
 
co można mrozić - zioła
 

Pieczywo

Każde pieczywo można mrozić. Nie tylko chleby, lecz także bułki, bagietki, rogale czy bajgle. Chleb możemy zamrozić w całości albo po przekrojeniu na pół. Można również zamrozić chleb pokrojony w kromki. W takim przypadku najlepiej przełożyć kromki pergaminem albo folią aluminiową – dzięki temu po zamrożeniu kromki nie zbiją się w jedną masę.  
 
Zamrożone pieczywo możemy odmrażać w temperaturze pokojowej, w piekarniku albo w kuchence mikrofalowej
 
co można mrozić - chleb
 

Żółty ser

Co można mrozić? Ser żółty! Ważne jest jednak, aby umieć odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego. Ten drugi będzie się kruszył po wyjęciu z zamrażarki, dlatego nie zaleca się go mrozić. Natomiast prawdziwy, naturalny ser żółty najlepiej jest zamrozić w kawałku albo po starciu na tarce – wówczas będzie gotowy do posypania. Musimy mieć jednak na uwadze, że po odmrożeniu ser straci na swoim wyglądzie, a jego powierzchnie może stać się sucha. W takiej sytuacji najlepiej namoczyć ser w mleku przez około godzinę, aby odzyskał świeżość i aromat.
 
co można mrozić - żółty ser
 

Ciasta i torty

Większość wypieków można mrozić, m.in.: serniki, babki, ciasta z bitą śmietaną, torty, ciasta ucierane oraz drożdżowe. Należy jednak uważać na ciasta z galaretką i z bezą, ponieważ po rozmrożeniu mogą zmienić swoją konsystencję. Bez problemu możemy również mrozić surowe ciasa kruche, francuskie lub drożdżowe, które będą świetnymi półproduktami do wypieków. 
 
Pamiętajmy, aby nie mrozić starych ciast, które zostają nam w lodówce po świętach. Najlepiej od razu po upieczeniu ocenić, czy nie przesadziliśmy z ilością. Jeśli tak, ciasto należy podzielić na porcję i zamrozić, póki jest jeszcze świeże. 
 
co można mrozić - ciasta i torty
 

Grzyby

Do mrożenia nadają się również grzyby. Najlepiej takiej, które mają zwarty miąższ, czyli np. kurki, podgrzybki, kozaki, maślaki czy rydze. Można również zamrozić pieczarki. Najpierw należy je oczywiście oczyścić. Niektórzy zalecają również, aby przed zamrożeniem zblanszować pieczarki, dzięki czemu zachowają swoją strukturę. Pieczarki można mrozić w całości lub pokrojone na plasterki. 
 
co można mrozić - grzyby
 

Dania gotowe

Z powodzeniem możemy zamrozić również dania gotowe. Ich lista jest bardzo długa, a znajdziemy na niej m.in.: pierogi, ravioli, uszka, kluski, pyzy, kartacze, kopytka, gołąbki, krokiety, lasagne, bigos, fasolka po bretońsku, gotowana kapusta, gulasz, pizzę lub podkłady do pizzy oraz rozmaite zupy. Zamrażając gotowe potrawy, unikniemy marnowania jedzenia po świętach czy uroczystościach i będziemy mieć gotowy, szybki obiad. 
 
co można mrozić - dania gotowe

Jakie produkty nie nadają się do mrożenia?

Wiemy już, co można mrozić. Okazuje się jednak, że istnieje długa lista produktów, które nie nadają się do zamrażania, gdyż tracą swoją konsystencję, chrupkość i wartość odżywczą. W rezultacie po rozmrożeniu nie będą nadawać się do spożycia lub po prostu stracą swoje walory smakowe.
 

Warzywa i owoce o dużej zawartości wody

Arbuzy, kiwi, papaje, pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty, pomidory, ogórki, ziemniaki, czosnek czy sałata nie nadają się do zamrażania. Podczas mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają ich delikatną strukturę. 
 

Nabiał

Do mrożenia nie nadaje się również nabiał, m.in. mleko, śmietana, kefir, jogurt naturalny czy wiejski serek. Tworzenie się kryształków lodu mogłoby negatywnie wpłynąć na ich strukturę komórkową i w rezultacie stałyby się wodniste. Co więcej, po zamrożeniu śmietana rozwarstwi się i nie wróci do swojej pierwotnej konsystencji.
 

Jajka

Nie należy mrozić jajek, ani surowych, ani ugotowanych. Surowe jajka w skorupkach popękają, ugotowane jajka staną się twarde i gumowate. 
 
czego nie można mrozić
 

Produkty wysokotłuszczowe

Majonez czy jogurty o wysokiej zawartości tłuszczu również nie nadają się do mrożenia. Kryształki lodu mogą spowodować ich rozwarstwienie
 

Produkty skrobiowe

Nie powinniśmy mrozić również produktów z dużą zawartością skrobi. Ugotowany ryż albo makaron po zamrożeniu nie będzie nadawać się do spożycia. Rozmrożone produkty staną się miękkie i papkowate. Do tego stracą swoją konsystencję i wygląd, więc nie będą prezentować się apetycznie. Nie należy zatem mrozić risotto, zapiekanki makaronowej czy zupy pomidorowej z makaronem.
 

Soki i napoje gazowane

Nigdy nie wolno mrozić napojów gazowanych, ani w szklanych, ani w plastikowych butelkach, ponieważ mogą eksplodować pod wpływem niskiej temperatury. Jeśli chodzi natomiast o soki, to po rozmrożeniu ulegną rozwarstwieniu, przez co nie będą apetyczne.
 

Produkty już raz zamrożone

Najważniejsza zasada mrożenia żywności mówi o tym, aby nie zamrażać ponownie produktów, które już raz zostały odmrożone. Po zjedzeniu takich produktów, a w szczególności mięsa, możemy nabawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zamrażanie nie zabija bowiem bakterii i drobnoustrojów, są one jedynie wprowadzane w stan „uśpienia”. Jeśli zatem rozmrozimy żywność, mikroorganizmy zaczną się rozmnażać w błyskawicznym tempie. 
 
czego nie wolno mrozić
 

W czym mrozić żywność?

Skoro już wiemy, co można mrozić, sprawdźmy, w czym najlepiej zamrażać świeże owoce i warzywa czy gotowe produkty. 
 

Woreczki foliowe do mrożenia

Do mrożenia możemy wykorzystać zwykłe woreczki foliowe, które z pewnością każdy z nas ma w swojej kuchni. Warto jednak wybierać grubsze worki, które nie rozerwą się podczas pakowania żywności czy w czasie mrożenia. Po wyjęciu mrożonki, worek foliowy trzeba wyrzucić do kosza, więc nie jest to ekologiczne rozwiązanie. 
 

Pojemniki do mrożenia

Są wykonane z dobrej jakości tworzywa sztucznego, które jest odporne zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Co więcej, w pojemnikach możemy mrozić praktycznie każdy rodzaj żywności, np. świeże zioła, musy, sosy do makaronu, przeciery pomidorowe, buliony mięsne i warzywne, a także rozdrobnione owoce i warzywa. 
 
Warto wybierać plastikowe pojemniki, które są wielokrotnego użytku. Zazwyczaj można je myć w zmywarce, a nawet podgrzewać w kuchence mikrofalowej. 
 

Woreczki do mrożenia z suwakiem

Najlepiej do mrożenia nadają się grube worki z hermetycznym suwakiem. Nie tylko umożliwia on wygodne zamykanie i otwieranie worka, lecz także utrudnia przedostawanie się do wnętrza powietrza. Co więcej, taka torba do mrożenia jest przeważnie wielokrotnego użytku, dzięki czemu jest to rozwiązanie zarówno ekologiczne, jak i ekonomiczne. Po wyjęciu mrożonek worek wystarczy dokładnie umyć i osuszyć, aby nadawał się do ponownego użycia. 
 
Woreczki jednak nie sprawdzą się do zamrażania płynnych produktów – buliony, sosy czy zupy najlepiej mrozić w plastikowych pojemnikach. Natomiast woreczki możemy wykorzystać do mrożenia owoców, warzyw, ryb, mięsa, pieczywa czy ciast.
 

Tacki do mrożenia

W sklepach znajdziemy jeszcze specjalne tacki do zamrażania żywności. Dostępne są one w różnych kształtach i rozmiarach, a niektóre powstały z myślą o mrożeniu konkretnych rodzajów produktów. Możemy kupić np. tackę na pierogi, która składa się z kilkunastu przegródek, w których pierogi układa się pojedynczo. Są również tacki z przegrodami i pokrywkami, w których można mrozić, np. rozdrobniony szpinak lub jarmuż. 
 
Zamrażanie na tacy jest bardzo wygodne, ponieważ produkty się nie sklejają, zachowują swój naturalny wygląd i konsystencję. Należy jednak pamiętać, że tacki mają większe rozmiary i zajmą więcej miejsca w zamrażalniku niż woreczki czy pojemniki. 
 
w czym można mrozić żywność
 

Jak mrozić owoce i warzywa, żeby zachowały swój wygląd?

Mrożenie owoców i warzyw lub innych produktów nie jest skomplikowane. Jednak, aby żywność zachowała jak najwięcej cennych wartości odżywczych, swój smak, zapach i konsystencję, należy przestrzegać kilku prostych zasad:
 
  • Owoce i warzywa powinniśmy zamrozić od razu po zebraniu, aby nie straciły swojej świeżości.
 
  • Mrozimy tylko dojrzałe i jędrne owoce oraz warzywa, które nie mają uszkodzeń. Jeśli kawałek owocu jest spleśniały, nie możemy go odkroić, a zdrowo wyglądającej części zamrozić. Szkodliwe związki pleśni rozprzestrzeniają się błyskawicznie wewnątrz owocu, nawet jeśli wygląda on zdrowo. 
 
  • Owoce i warzywa powinny być suche. Jeśli będą mieć za dużo wilgoci, podczas mrożenia szybko pokryją się dodatkową warstwą lodu.
 
  • Większe produkty powinniśmy pokroić na mniejsze kawałki, np. brokuły zawsze dzielimy na różyczki, a nie mrozimy w całości.
 
  • Z owoców należy natomiast usunąć ogonki, szypułki oraz pestki
 
jak mrozić owoce i warzywa
 

Jak mrozić szpinak?

Wiele osób zastanawia się, jak zamrozić szpinak. Okazuje się, że jest na to kilka sposobów. Szpinak możemy mrozić zarówno w postaci całych listków, jak i w formie rozdrobnionej. To, którą formę wybierzemy, powinno być uzależnione od tego, do czego będziemy chcieli później wykorzystać szpinak.
 
  • Całe liście szpinaku – najpierw je myjemy, a następnie osuszamy, najlepiej w wirówce do sałaty albo za pomocą ręcznika papierowego. Jeśli nie chcemy, aby listki się nie posklejały, powinniśmy je ułożyć na talerzu lub desce, przekładając papierem do pieczenia. Następnie należy włożyć je do zamrażarki na ok. 3 godziny. Po tym czasie można je przełożyć do woreczka. Natomiast jeśli nam nie przeszkadza, że listki się skleją, to możemy od razu po wysuszeniu włożyć je do woreczka. 
 
  • Szpinak rozdrobniony – przed zamrożeniem możemy rozdrobnić szpinak w blenderze lub rozdrabniaczu, a następnie zamrozić go w woreczku lub w tackach na lód. 

 

jak mrozić szpinak
 

Jak mrozić truskawki?

Mrożenie truskawek nie jest trudne. Jednak, aby to umiejętnie zrobić, warto stosować się do kilku wskazówek:
 
  • Do mrożenia zawsze wybierajmy dojrzałe i nieuszkodzone truskawki.
 
  • Najpierw powinniśmy je dokładnie umyć pod zimną wodą, a następnie pozostawić do odsączenia na durszlaku lub sitku. 
 
  • Szypułki powinno się usuwać z truskawek dopiero po ich umyciu. W przeciwnym wypadku do ich wnętrza przedostanie się woda, co doprowadzi do utraty jędrności owoców.
 
Jak zamrozić truskawki? Po osuszenia powinniśmy ułożyć je na tacce tak, aby żadna truskawka nie stykała się z inną, a następnie włożyć tackę do zamrażarki na ok. 2-3 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy tackę i przekładamy truskawki do worków lub pojemników przeznaczonych do mrożenia. 
 
Istnieje też możliwość zamrożenia zmiksowanych truskawek. Takie rozwiązanie polecane jest dla osób, którym nie odpowiadają rozmrożone truskawki, gdyż tracą swoją sprężystość. Po zmiksowaniu truskawek powstały mus wystarczy przelać do małych pojemników lub do tacki na lód i włożyć do zamrażarki. Zmiksowane mrożonki truskawek możemy wykorzystać do koktajli, sorbetów, musów albo sosów.
 
jak mrozić truskawki
 

Jak mrozić poziomki?

Poziomki mrozi się w taki sam sposób, jak truskawki. Są one jednak znacznie mniejsze niż truskawki, dlatego podczas mycia należy zachować ostrożność. Zbyt mocny strumień wody może uszkodzić owoce i w rezultacie nie będą one nadawały się do zamrożenia w całości. Po umyciu należy pozostawić poziomki do odsączenia. Gdy będą już suche, możemy je rozłożyć na tacce tak, aby żadna poziomka nie dotykała drugiej. Dzięki temu poziomki nie skleją się podczas mrożenia. 
jak mrozić poziomki

Jak mrozić wiśnie?

Okazuje się, że wiśnie można zamrozić zarówno z pestkami, jak i bez nich. Jeśli zdecydujemy się zamrozić wiśnie bez pestek, najpierw musimy je oczywiście wydrylować – najlepiej jest to zrobić w drylownicy, ale jeśli jej nie mamy, możemy użyć zwykłej wykałaczki. Po usunięciu pestek wiśnie puszczą dużo soku, dlatego należy je odsączyć. Następnie układamy wiśnie na tacce i wykonujemy wstępne mrożenie. Dopiero po upływie kilku godzin przekładamy wiśnie do pojemnika lub woreczka. 
 
Zdecydowanie lepszym wyborem będzie zamrożenie wiśni bez pestek, ponieważ prędzej czy później i tak będziemy musieli je usunąć, aby móc dodać je do ciasta, deseru czy kompotu. 
 
jak mrozić wiśnie
 

Jak mrozić grzyby?

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, do mrożenia najlepiej nadają się grzyby o zwartej, elastycznej strukturze, czyli np. kurki, rydze, prawdziwki, podgrzybki czy maślaki. Przed zamrożeniem przede wszystkim należy je dokładnie oczyścić za pomocą noża i wilgotnej szmatki lub ręcznika papierowego. Mniejsze można zamrozić w całości, natomiast większe należy pokroić na mniejsze kawałki. Kurki i rydze należy najpierw gotować przez 10 minut, aby nie były gorzkie. Dopiero po ostudzeniu i osuszeniu można je przełożyć do pojemnika lub worka i włożyć do zamrażarki. 
 
jak mrozić grzyby
 

Jak się przygotować do mrożenia świeżej żywności?

Wiemy, co można mrozić i jakich produktów unikać. Jednak zanim przystąpimy do procesu mrożenia, upewnijmy się, czy nasza zamrażarka jest odpowiednio przygotowana.
 
  • Jeśli w naszej zamrażarce występuje szron lub lód, zanim włożymy do niej duże ilości świeżych owoców i warzyw, powinniśmy ją dokładnie rozmrozić. Dzięki temu zyskamy więcej miejsca w szufladach, a urządzenie będzie działać efektywniej.
 
  • Zamrażarka powinna być też dobrze umyta. Zanim włożymy do niej świeżą żywności, upewnijmy się, czy nie ma w niej nieświeżego mięsa lub wylanych płynów, które doprowadziłyby do powstania nieprzyjemnego zapachu.
 
  • Do mrożenia różnych rodzajów żywności, w szczególności owoców, warzyw i pieczywa, najlepiej sprawdzi się zamrażarka szufladowa. Jeżeli natomiast zamierzamy mrozić duże porcje mięsa lub żywność tego samego gatunku, lepszym rozwiązaniem będzie zamrażarka skrzyniowa
 
Zamrażarka Gorenje FN 6192 PX
2 399,00zł
2 649,00 zł
Promocja
Gazetka
Raty 0%
Dostawa 0 zł
Zamrażarka Amica FS 201.3C
1 159,00zł
Raty 0%
Dostawa 0 zł
Zamrażarka Gorenje FH302CW
1 399,00zł
Gazetka
Raty 0%
Dostawa 0 zł
Zamrażarka Kernau KFCF 1403 EW
5 lat Gwarancji Kernau
1 149,00zł
Raty 0%
Dostawa 0 zł

 

Przeczytaj więcej naszych poradników:

 

Nasi producenci

3D RUDDER
4SWISS
A4TECH
ACER
ADLER
AMAZFIT
Amica
AQUAPHOR
ARKAS
ART
ASUS
AWTOOLS
BABYLISS
BECKER
BEGOOD
BEKO
Bissell
BLANCO
BLAUPUNKT
BLEBOX
BLUEAIR
Bosch
BRAUN
BREVILLE
BRITA
CANDY
CAT
CECOTEC
CHICCO
COBI
CONCEPT
DEDRA
DEZAL
DE LONGHI
DYNAXO
ECOVACS
Electrolux
ELICA
EMMERSON
EPSON
ESHARK
EVOREI
FABER
FALMEC
FAMAS
FERGUSON
FIAT
FIELDMANN
FISKARS
FOODSAVER
FOREVER
FRANKE
GARDENA
GARETT
GARMIN
GERLACH
GOODRAM
GORENJE
GOTIE
GREEN CELL
GRUNDIG
HIRO
HISENSE
HITACHI
HOOVER
HP
HUAWEI
IIYAMA
Indesit
INSINKERATOR
IROBOT
KALORIK
KARCHER
KAWASAKI
KENWOOD
KERNAU
KIANO
King Mount
KLEEN
KUVINGS
LAFE
LEGO
LEIFHEIT
LENOVO
LG
LIBOX
LIONELO
LOGITECH
LUDWIK
LUXPOL
MAMIBOT
MANTA
MAXCOM
MEDIVON
MEIZU
MELITTA
MESKO
MODECOM
MOSER
MOTOROLA
MOTUS
MPM
NAVITEL
NENO
NIVONA
NOKIA
NORTON
NOVEEN
ONE FOR ALL
OPTI
OPTIMUM
ORAL-B
ORNO
PADMATE
PANASONIC
PAUL NEUHAUS
PHILIPS
PLATINET
POLAR
PROMILER
PURON
PYRAMIS
RAVANSON
REALME
REMINGTON
RETLUX
RIDER
RITTER
ROBOROCK
SAECO
SAMSUNG
SBOX
SCANPART
SCARLETT
SENCOR
SETTY
SHARP
SIEMENS
SKATEFLASH
SMARTGPS
SMEG
SPRINGOS
STADLER FORM
SUNONE
TCL
TECHNISAT
TEFAL
TELKOM-TELMOR
TENDA
TESCOMA
THOMSON
TK LIGHTING
TOSHIBA
TP-LINK
TRACER
UNITED
Varta
VELGE
VILEDA
VIRONE
VORDON
WAHL
WEBER
WHIRLPOOL
WIKO
WORWO
XBLITZ
XENIC
XIAOMI
ZEEGMA
ZELMER
Zuma Line