Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Maszynki do waty cukrowej

Filtry

Marzysz o możliwości przygotowania słodkiej przekąski, która przywoła wspomnienia z dzieciństwa lub wakacji? Wata cukrowa dobrze kojarzy się każdemu, a teraz mamy możliwość przygotowania jej we własnym domu. W sklepie Max Elektro dostępne są maszyny do waty cukrowej w kompaktowych rozmiarach, które pozwolą przygotować watę cukrową w domowym zaciszu. Takie urządzenia urozmaicą każdą imprezę dziecięcą, zapewniając wspaniałą zabawę. Staną się też dodatkową ozdobą kuchni.

Maszynki do waty cukrowej

Wata cukrowa, lekka jak chmurka i słodka jak pierwsze wakacyjne chwile, od dziesięcioleci jest symbolem festynów, lunaparków i jarmarków. Obecnie w sprzedaży dostępne są też domowe maszynki do waty cukrowej, które pozwalają przygotować tę słodką przekąskę w domowym zaciszu.

Jak działa urządzenie do waty cukrowej?

Maszyny do robienia waty cukrowej to kompaktowe urządzenia AGD, które pozwalają na tworzenie tradycyjnej waty cukrowej w zaciszu własnego domu. Takie maszynki są znacznie mniejsze niż profesjonalne maszyny do waty cukrowej. Poza tym mogą mieć inny kształt. Wszystkie jednak składają się z komponentów podgrzewających powietrze oraz elementów wymuszających jego wirujący ruch.

Po włączeniu maszynki jej główna część zaczyna się szybko obracać i jednocześnie rozgrzewać. Kiedy sprzęt do waty cukrowej jest odpowiednio rozgrzany, wsypujemy do niego cukier. W wielu modelach domowych maszynek można spokojnie używać zwykłego drobnego cukru. W rozgrzanej i wirującej głowicy cukier jest szybko topiony. Proces ten powoduje, że topiony cukier zostaje wyrzucany na zewnątrz głowicy w postaci bardzo cienkich nitek. Te z kolei krystalizują się w kontakcie z powietrzem, tworząc charakterystyczną puszystą strukturę waty cukrowej. Użytkownik owija te nitki wokół patyczka lub stożka, zbierając je w jednolitą bryłę.

Maszynki do waty cukrowej – rodzaje

Podobnie jak urządzenia do popcornu, maszyny do waty cukrowej różnią się przeznaczeniem. Dostępne są modele do użytku profesjonalnego i domowego.

  • Maszyna do waty cukrowej profesjonalna – to znana z parków czy festynów duża maszyna, umożliwiająca produkcję waty cukrowej. Występuje w postaci maszyny wolnostojącej albo wózka. Można z niej korzystać zarówno w pomieszczeniach, jak i na powietrzu. Taka gastronomiczna maszyna do waty cukrowej cechuje się wysoką jakością wykonania i dużą wydajnością. Najlepsze modele wykonane są ze stali nierdzewnej.
  • Maszyna do waty cukrowej domowa – to małe urządzenie AGD przeznaczone do użytku indywidualnego. Sprawdzi się nie tylko na przyjęciach, lecz także na co dzień. Taka maszynka zwykle zbudowana jest z podstawy, w której znajduje się silnik, misy z elementem podgrzewającym i wirującym oraz osłonki, która zapobiega rozpryskiwaniu waty po blatach i innych sprzętach AGD w kuchni.

Maszynki do waty cukrowej – sposób zasilania

Dostępne na rynku urządzenia do robienia waty cukrowej różnią się także sposobem zasilania.

  • Maszyna do waty cukrowej na prąd – to najpopularniejszy i najbardziej powszechny typ maszynek do waty cukrowej. Jest bardzo łatwa w obsłudze, ponieważ wymaga jedynie podłączenia do gniazdka elektrycznego. Modele domowe mają małe rozmiary i bez problemu zmieszczą się na blacie kuchennym. Z kolei maszyny gastronomiczne na prąd są bardziej zaawansowane i cechują się wyższą wydajnością.
  • Maszyna do waty cukrowej na akumulator – to mobilna wersja maszynek, idealna dla osób, które chcą tworzyć watę cukrową w miejscach, gdzie nie ma dostępu do prądu. Akumulatorowe maszynki do waty cukrowej zwykle są kompaktowe i łatwe do przenoszenia. Należy jednak pamiętać, że czas działania jest ograniczony pojemnością akumulatora, więc warto zawsze mieć na uwadze poziom naładowania baterii. Taka maszynka do waty cukrowej zwykle ma niewielkie rozmiary i małą moc, co przekłada się na niską wydajność pracy.
  • Maszyna do waty cukrowej na gaz – stanowią interesującą alternatywę dla tych, którzy szukają niezależności od sieci elektrycznej. Zasilane są zwykle butlami z gazem, co pozwala na ich użycie praktycznie w każdym miejscu. W ten sposób zasilane są profesjonalne maszyny do waty cukrowej, które stosowane na większych imprezach plenerowych czy festynach, gdzie przenośność i niezależność od źródła prądu są kluczowe.

Jak zrobić watę cukrową?

Domowa maszynka do waty cukrowej jest bardzo łatwa w działaniu. Dzięki temu błyskawicznie przygotujemy watę cukrową dla naszych pociech.

  • Włączamy maszynkę i pozwalamy jej się nagrzać zgodnie z instrukcją producenta – zazwyczaj trwa to kilka minut.
  • Dodajemy cukier do środka maszynki.
  • Jak tylko zaczną się pojawiać cienkie nici cukru, zbieramy je w kształt kuli za pomocą specjalnej pałeczki lub rączki do nawijania waty cukrowej.
  • Kontynuujemy nawijanie, aż uzyskamy pożądaną ilość waty cukrowej.
  • Wyłączamy maszynkę i odłączamy wtyczkę z gniazdka. Gdy urządzenie ostygnie, możemy przystąpić do czyszczenia.

Jaki cukier do waty cukrowej?

Aby zrobić domową watę cukrową, wcale nie potrzebujemy żadnych wymyślnych cukrów. Z powodzeniem możemy wykorzystać zwykły biały cukier, który mamy w domu. Wówczas przygotowana wata cukrowa będzie miała tradycyjny smak i biały kolor. W sklepach bez problemu dostaniemy też cukry kolorowe, dzięki którym uzyskamy watę różową czy niebieską, a także cukry smakowe, które nadadzą wacie dodatkowego smaku, np. waniliowego czy truskawkowego.

Niektóre maszynki do waty cukrowej mogą mieć konkretne zalecenia co do rodzaju cukru, jaki można w nich używać. Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania waty cukrowej, zawsze warto sprawdzić instrukcję obsługi urządzenia.

Ile wat cukrowych z 1 kg cukru?

Ilość waty cukrowej, którą można wyprodukować z 1 kg cukru, zależy od kilku czynników, w tym od specyfiki konkretnej maszynki do waty cukrowej oraz techniki używanej podczas tworzenia waty. Jednak ogólna zasada jest taka, że z 1 kg cukru można uzyskać od 30 do 50 porcji waty cukrowej, zakładając, że jedna porcja waży od 20 do 30 gramów.

Jaką wybrać maszynę do waty cukrowej?

  • Moc – maszyna o wyższej mocy będzie szybciej produkować watę cukrową. Dla użytku domowego maszyny o mocy 400-600 W są zwykle wystarczające. Jeśli jednak planujemy produkować watę na większą skalę, na przykład na festynach czy innych imprezach, warto zainwestować w urządzenie o mocy powyżej 1000 W.
  • Średnica misy – to ona determinuje wielkość produkowanej waty cukrowej. Większe miski pozwalają na tworzenie większych porcji, co może być przydatne na większych imprezach. Małe miski są natomiast bardziej kompaktowe i łatwiejsze do przechowywania.
  • Sposób zasilania – wszystkie domowe maszynki do waty cukrowej zasilane są z sieci elektrycznej. Na rynku można jednak znaleźć mini maszynki do waty, które działają na akumulator. Dzięki temu można z nich korzystać w dowolnym miejscu.
  • Wielkość – kompaktowe maszyny są łatwiejsze do przechowywania i transportu, ale mogą mieć ograniczone możliwości produkcyjne. Większe maszyny są idealne dla tych, którzy chcą produkować dużo waty cukrowej na raz.
  • Design – jeżeli urządzenie do robienia waty cukrowej będzie wykorzystywane na przyjęciach i różnego rodzaju imprezach, powinno dobrze wyglądać. Na szczęście większość modeli dostępnych na rynku ma estetyczną i przemyślaną konstrukcję, zwykle w kolorach: różowym, niebieskim czy białym.

Maszynki do waty cukrowej w Max Elektro

Jeśli naszą ulubioną słodką przekąską z dzieciństwa jest wata cukrowa, maszynka do robienia waty z pewnością nam się przyda. W sklepie Max Elektro oferujemy kompaktowe maszynki do waty cukrowej z zasilaniem elektrycznym, m.in. marki Ariete. Ceny takich maszynek wcale nie są wygórowane – większość modeli kosztuje tyle, co dobrej jakości toster czy zaawansowany czajnik elektryczny.

Sortuj wg
  • Popularność
  • Trafność
  • Cena: od najniższej
  • Cena: od najwyższej
  • Nazwa: A-Z
  • Nazwa: Z-A
Pokaż
  • 20
  • 40
  • 60
  • Średnica misy (mm)
    270
  • Moc (W)
    500
  • Możliwość przygotowania waty
    z cukru, z landrynek
239
00
Ostatnie sztuki
  • Średnica misy (mm)
    270
  • Moc (W)
    500
  • Możliwość przygotowania waty
    z cukru, z landrynek
239
00
Ostatnie sztuki
Sortuj wg
  • Popularność
  • Trafność
  • Cena: od najniższej
  • Cena: od najwyższej
  • Nazwa: A-Z
  • Nazwa: Z-A
ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS