Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. Można ją przyrządzać i spożywać na wiele sposobów. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby przygotować pizzę samodzielnie w dom. Do tego celu przyda nam się jednak specjalny piec do pizzy.
Czym jest piec do pizzy?
Jak sama nazwa wskazuje, piec do pizzy to urządzenie, które przeznaczone jest do wypieku pizzy, czyli włoskiego ciasta z dodatkami. Od piekarnika różni się nie tylko budową, ale również temperaturą, jaką osiąga. Piec do pizzy jest w stanie nagrzać się do 500 stopni Celsjusza, dzięki czemu pizza (w zależności od wielkości i grubości ciasta) upiecze się nawet w 60 sekund. Tak wysoka temperatura sprawia, że ciasto zostaje mocno przypieczone, a w środku nie jest surowe.
Piece do pizzy – dostępne rodzaje
Na rynku nie brakuje pieców do pizzy. Ich oferta jest całkiem duża – bez problemu znajdziemy nie tylko profesjonalny piec gastronomiczny, ale również mniejszy piec elektryczny, który świetnie sprawdzi się w warunkach domowych.
Piece do pizzy – podział ze względu na miejsce użytkowania
- Piece do pizzy gastronomiczne – są to piece przeznaczone do użytku w lokalach gastronomicznych. Są duże, mają jedną lub dwie komory, precyzyjną regulację temperatury oraz timer. Takie piece ważą ponad 20 kg i kosztują kilka tysięcy złotych.
- Piece do pizzy domowe – to stosunkowo niewielkie urządzenia elektryczne, które nie zajmą więcej miejsca niż piekarniki wolnostojące (minipiekarniki). Przeważnie mają kształt okrągły i zamykaną pokrywę. Pozwalają upiec jedną pizzę na raz.
- Piece do pizzy ogrodowe – to duże urządzenia, które jako źródło zasilania wykorzystują drewno lub gaz. Osiągają bardzo wysoką temperaturę – do 500°C, ale nie mają dokładnej regulacji temperatury i czasu pieczenia.
Piece do pizzy – podział ze względu na zasilanie
- Piec do pizzy opalany drewnem – jest coraz częściej wybierany do lokali gastronomicznych, ponieważ drewno nadaje wyjątkowego aromatu pieczonej pizzy. Poza tym stwarza niepowtarzalny klimat. Taki piec do pizzy zajmuje sporo miejsca, ale zmieści się na tarasie lub w ogrodzie. Jest ekonomiczny i mało awaryjny, co bez wątpienia jest dużą zaletą.
- Piec do pizzy gazowy – przeznaczony jest do użytku zewnętrznego. Taki piec będzie dobrym wyborem do pizzerii lub restauracji, ponieważ jest bardzo opłacalny w dłuższej eksploatacji.
- Piec do pizzy elektryczny – wymaga podłączenia do prądu, więc można go używać zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Elektryczny piec do pizzy ma regulację temperatury, jest łatwy w czyszczeniu i użytkowaniu.
Czy warto kupić domowy piec do pizzy?
Pizza jest jedną z ulubionych potraw wielu osób. Aby móc delektować się jej smakiem, przeważnie wychodzimy do pizzerii albo zamawiamy pizzę na dowóz do domu. Jeśli kupimy specjalny piecyk, będziemy mogli przygotować pizzę na cieście cienkim lub grubym, z ulubionymi dodatkami we własnej kuchni.
Wyrobienie ciasta na pizzę zazwyczaj nie stanowi większego wyzwania, szczególnie jeśli mamy w domu robota kuchennego. Problem pojawia się najczęściej, gdy trzeba ją upiec. W zwykłym piekarniku do zabudowy raczej nie uda nam się uzyskać zadowalających efektów – zarówno smak, jak i stopień wypieczenia czy chrupkość pizzy będą pozostawiać wiele do życzenia. Mając specjalny piec do pizzy, za każdym razem uzyskamy idealnie chrupiącą pizzę, z przypieczonym spodem i charakterystycznymi bąbelkami na brzegach. Co więcej, dzięki temu, że taki piec osiąga bardzo wysoką temperaturę, na upieczenie pizzy będziemy potrzebować zaledwie kilku minut. Przykładowo w temperaturze 500°C wystarczy zaledwie 60-90 sekund, by upiec pizzę neapolitańską.
Dużą zaletą domowego pieca do pizzy jest również to, że jest on stosunkowo łatwy do utrzymania w czystości. Wystarczy usunąć resztki jedzenia po każdym pieczeniu, a następnie dokładnie umyć piecyk. Co jakiś czas należy również umyć obudowę urządzenia z zewnątrz.
Na koniec warto również wspomnieć, że piec do pizzy elektryczny domowy możemy wykorzystać również do pieczenia innych potraw, a dzięki temu, że ma on funkcję rozmrażania, również do odmrażania niektórych dań.
Jaki piec do pizzy do domu?
Do użytku domowego najlepszym rozwiązaniem będzie piec do pizzy elektryczny. Nie zajmuje on wiele miejsca, a jego obsługa nie jest skomplikowana. Wybierając taki piecyk do domu, warto jednak zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów:
- Moc piecyka – domowe piece do pizzy oferują zazwyczaj moc do 1200 W. Taka moc sprawia, że piecyk nagrzewa się w ok. 10 minut.
- Regulacja temperatury – to bardzo przydatna funkcja, ponieważ dzięki niej dopasujemy odpowiednią temperaturę do rodzaju wypiekanej pizzy. Im wyższą temperaturę ustawimy, tym szybciej upieczemy pizzę.
- Płyta do pieczenia – w piecykach do pizzy elementem grzewczym jest ceramiczny kamień, który równomiernie rozkłada ciepło, utrzymuje bardzo wysoką temperaturę i wchłania wilgoć. Dzięki temu spód pizzy jest odpowiednio wypieczony i chrupiący.
- Timer – dzięki niemu będziemy mogli ustawić dokładny czas wypieku pizzy.
- Zabezpieczenia – domowe piece do pizzy są wyposażone w nienagrzewające się uchwyty, które chronią przed poparzeniami, a także zabezpieczenie przed przegrzaniem czy automatyczny wyłącznik bezpieczeństwa.
Przed zakupem piecyka warto sprawdzić rankingi popularnych urządzeń i przeczytać opinie innych użytkowników na temat konkretnego urządzenia.
Gdzie kupić domowy piec do pizzy?
Kompaktowe piece do pizzy można kupić w naszym sklepie internetowym Max Elektro. W swojej ofercie posiadamy urządzenia sprawdzonych producentów, tj. G3Ferrari i Ariete. Pozwolą one upiec pizzę, która zadowoli nawet bardzo wymagające podniebienia.