Infolinia (17) 865 26 81 od pn. do pt. w godz: 09:00 - 17:00

0

Zależy Ci na tym, aby Twoje przybory kuchenne służyły Ci długo i były jak najlepszej jakości? Najczęściej używany w kuchni do przygotowywania posiłków jest nóż. Aby zachować jego ostrość i zapewnić sobie komfort podczas krojenia i obierania żywności, należy go systematycznie ostrzyć. Do tego celu służą ostrzałki, które można kupić w naszym sklepie Max Elektro.


 

 

Ostrzałki

Sortuj po:
Popularność Od najwyższej
PopularnośćOd najwyższej
NazwaOd A do ZOd Z do A
CenaOd najwyższejOd najniższej
Dostępny (24 h)
Cena: 59,00 zł
Opinie klientów:
Dostępny (24 h)
Cena: 57,00 zł
Opinie klientów:
Dostępny (24 h)
Cena: 63,90 zł
Opinie klientów:
Dostawa 0 zł
Dostępny (24 h)
Cena: 139,00 zł
Opinie klientów:
Dostępny (24 h)
Cena: 60,90 zł
Opinie klientów:
Dostępny (24 h)
Cena: 65,90 zł
Opinie klientów:
Dostępny (24 h)
Cena: 49,00 zł
Opinie klientów:
Dostępny (24 h)
Cena: 69,00 zł
Opinie klientów:
Dostępny (24 h)
Cena: 59,90 zł
Opinie klientów:

Ostrzałki

Nawet najdroższe noże kuchenne z biegiem użytkowania zaczną się tępić. Noże tracą swoją ostrość podczas krojenia żywności na twardych deskach do krojenia, częstego mycia w zmywarce, a nawet przez nieodpowiednie przechowywanie. Właśnie dlatego niezbędny jest zakup dobrej ostrzałki, która pozwoli nam szybko i skutecznie naostrzyć stępione ostrze.  
 

Co to jest ostrzałka?

Jak sama nazwa wskazuje, ostrzałki to urządzenia umożliwiające ostrzenie ostrych części roboczych narzędzi. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ostrzałek, np.: ostrzałka do wierteł, do łańcuchów, do pił tarczowych, do noży kosiarki, do noży heblarki, do noży strugarskich, do siekier, do dłut czy do pił widiowych. W sklepach znajdziemy również specjalne ostrzałki do nożyczek, a nawet do kredek, czyli popularne temperówki. W sklepie internetowym MaxElektro.pl oferujemy natomiast ostrzałki do noży kuchennych. 
 

Jaka ostrzałka do noży kuchennych?

Na rynku znajdziemy wiele rodzajów ostrzałek do noży. Różnią się one nie tylko ceną, lecz także sposobem działania oraz wykorzystanym materiałem ściernym. 
 
Ze względu na sposób działania, ostrzałki możemy podzielić na ręczne i elektryczne:
 
  • Ostrzałka ręczna – czyli inaczej manualna. Taka ostrzałka nie wymaga podłączenia do prądu, jest łatwa w obsłudze i można z niej korzystać w dowolnym miejscu. 
 
  • Ostrzałka elektryczna – to najbardziej zaawansowana i jednocześnie najwygodniejsza w użyciu ostrzałka. Pozwala zarówno na ostrzenie zgrubne, jak i końcowe. Wymaga jednak podłączenia do gniazdka i jest o wiele droższa niż tradycyjna ostrzałka ręczna. 
 
ręczna ostrzałka do nożyelektryczna ostrzałka do noży

                                                                                                                            Ręczna ostrzałka do noży                                                                                                     Elektryczna ostrzałka do noży

 
Podziału można również dokonać ze względu na mechanizm ostrzący:
 
  • Ostrzałka kamienna – to tradycyjna osełka kamienna, która występuje w różnych kształtach. Popularna jest osełka okrągła, półokrągła lub trójkątna. Najczęściej wykorzystuje się naturalny kamień do ostrzenia, ale dostępne są również ostrzałki wykonane z ziaren ściernych lub syntetycznych. Nadaje się ona nie tylko do ostrzenia noży, lecz również do szlifowania i polerowania ostrza
tradycyjna ostrzałka kamienna do noży
Źródło: www.fackelmann.com.pl
 
  • Japoński kamień wodny – taka ostrzałka ma postać płaskiego, prostokątnego bloku kamiennego, zazwyczaj dwustronnego. Może być wykonana z naturalnych kamień, ale dostępne są również kamienie wodne z wkładem ceramicznym lub z warstwą diamentową. Takie ostrzałki dedykowane są głównie do ostrzenia noży japońskich
japoński kamień wodny
Źródło: www.knifemaster.pl
 
  • Ostrzałka diamentowa – przyjmuje postać kamieni, osełek, pilników lub krążków. Ma diamentową powierzchnię ostrzącą, która jest bardzo twarda, dzięki czemu znakomicie sprawdza się w przypadku noży z twardymi ostrzami lub z ostrzami wyszczerbionymi. Ostrzałki diamentowe nadają się do noży ceramicznych, tytanowych oraz wykonanych ze stali węglowej lub utwardzanej. 
 
ostrzałka diamentowa do noży
Źródło: www.knifemaster.pl
 
  • Ostrzałka krążkowa (szczelinowa) – zbudowana jest z kilku par krążków umieszczonych w obudowie. Krążki są najczęściej metalowe lub ceramiczne. Taka ostrzałka jest łatwa w obsłudze – wystarczy przeciągnąć nóż przez szczelinę z krążkami. Sprawdzi się w przypadku noży z dwustronną krawędzią tnącą
ostrzałka krążkowa do noży
Źródło: www.zwilling.pl
 
  • Ostrzałka płytkowa – ma specjalne płytki ostrzące, które ustawione są pod kątem 20°. Jest łatwa w obsłudze i dość uniwersalna, ponieważ nadaje się do ostrzenia różnych ostrzy. 
 
ostrzałka z płytkami do noży
Źródło: www.anysharp.pl
 
  • Ostrzałka prętowa – to inaczej stalka lub musaka. Ma postać długiego pręta z rękojeścią i może być wykonana z różnych materiałów, np. ze stali, ceramiki czy stali pokrytej diamentami. Musaki do noży nie mają jednak właściwości ściernych, więc nie ostrzą, a jedynie prostują krawędź tnącą. Są dedykowane dla osób, które dbają o noże przed każdym użyciem, nie doprowadzając do ich silnego stępienia. Profesjonalna stalka do ostrzenia preferowana jest przez specjalistów – szefów kuchni, masarzy czy rzeźników, dlatego w sprzedaży znajdziemy tzw. stalki masarskie.  
ostrzałka prętowa do noży
 
Źródło: www.fackelmann.com.pl
 
  • Pozostałe ostrzałki – w sprzedaży znajdziemy również inne rodzaje ostrzałek do noży kuchennych. Mogą to być noże z ostrzałką w zestawie – w takim przypadku ostrzałka wmontowana jest w etui na noże lub zamontowana w listwie magnetycznej. 
 

Jaką ostrzałkę do noży wybrać?

Jeśli chcemy, aby ostrzałka była skuteczna i dobrze nam służyła przez długi czas, przede wszystkim powinniśmy ją dopasować do rodzaju naszych noży. Warto pamiętać, że materiał, z jakiej została wykonana ostrzałka, powinien być twardszy niż materiał, z którego wykonano ostrze noża. 
 
  • Ostrzałki diamentowe nadają się do noży ceramicznych. 
 
  • Ostrzałki kamienne, ceramiczne i stalowe sprawdzą się do noży stalowych o podwyższonej twardości i noży tytanowych.
 
  • Ostrzałki stalowe polecane są do noży stalowych.
 
  • Cienkie ostrzałki prętowe nadają się do ostrzenia noży z ząbkami. 
 
  • Natomiast japońskie kamienie wodne najlepiej sprawdzą się w przypadku noży japońskich. 
 

Nasi producenci

3D RUDDER
4SWISS
A4TECH
ACER
ADLER
AMAZFIT
Amica
AQUAPHOR
ARKAS
ART
ASUS
AWTOOLS
BABYLISS
BECKER
BEGOOD
BEKO
Bissell
BLANCO
BLAUPUNKT
BLEBOX
BLUEAIR
Bosch
BRAUN
BREVILLE
BRITA
CANDY
CAT
CECOTEC
CHICCO
COBI
CONCEPT
DEDRA
DEZAL
DE LONGHI
DYNAXO
ECOVACS
Electrolux
ELICA
EMMERSON
EPSON
ESHARK
EVOREI
FABER
FALMEC
FAMAS
FERGUSON
FIAT
FIELDMANN
FISKARS
FOODSAVER
FOREVER
FRANKE
GARDENA
GARETT
GARMIN
GERLACH
GOODRAM
GORENJE
GOTIE
GREEN CELL
GRUNDIG
HIRO
HISENSE
HITACHI
HOOVER
HP
HUAWEI
IIYAMA
Indesit
INSINKERATOR
IROBOT
KALORIK
KARCHER
KAWASAKI
KENWOOD
KERNAU
KIANO
King Mount
KLEEN
KUVINGS
LAFE
LEGO
LEIFHEIT
LENOVO
LG
LIBOX
LIONELO
LOGITECH
LUDWIK
LUXPOL
MAMIBOT
MANTA
MAXCOM
MEDIVON
MEIZU
MELITTA
MESKO
MODECOM
MOSER
MOTOROLA
MOTUS
MPM
NAVITEL
NENO
NIVONA
NOKIA
NORTON
NOVEEN
ONE FOR ALL
OPTI
OPTIMUM
ORAL-B
ORNO
PADMATE
PANASONIC
PAUL NEUHAUS
PHILIPS
PLATINET
POLAR
PROMILER
PURON
PYRAMIS
RAVANSON
REALME
REMINGTON
RETLUX
RIDER
RITTER
ROBOROCK
SAECO
SAMSUNG
SBOX
SCANPART
SCARLETT
SENCOR
SETTY
SHARP
SIEMENS
SKATEFLASH
SMARTGPS
SMEG
SPRINGOS
STADLER FORM
SUNONE
TCL
TECHNISAT
TEFAL
TELKOM-TELMOR
TENDA
TESCOMA
THOMSON
TK LIGHTING
TOSHIBA
TP-LINK
TRACER
UNITED
Varta
VELGE
VILEDA
VIRONE
VORDON
WAHL
WEBER
WHIRLPOOL
WIKO
WORWO
XBLITZ
XENIC
XIAOMI
ZEEGMA
ZELMER
Zuma Line