Jeśli lubisz przygotowywać swoje posiłki od podstaw, to w Twojej kuchni nie może zabraknąć maszynki do mielenia mięsa. Dzięki niej możesz zmielić świeże mięso na klopsiki, kotlety mielone czy burgery w zaledwie kilka minut. Poza tym urządzenie możesz wykorzystać do zmielenia innych składników, m.in. maku, orzechów czy migdałów. Maszynki do mielenia mięsa często są wyposażone w dodatkowe przystawki oraz sitka, dzięki czemu pozwalają na przygotowanie rozmaitych potraw.
Maszynki do mielenia mięsa
Maszynki do mielenia mięsa
Maszynki do mielenia mięsa to sprzęty bardzo funkcjonalne, które nie tylko zmielą mięso. Dzięki dodatkowym nasadkom i modułom są w stanie również wycisnąć sok lub poszatkować warzywa. Obecnie na rynku znajdziemy dwa rodzaje maszynek: ręczne i elektryczne.
Maszynki do mielenia mięsa – rodzaje
Maszynka do mielenia mięsa to małe urządzenie AGD, które służy do rozdrabniania i mielenia mięsa, przekształcając je w masę o jednolitej konsystencji, zwaną mielonym. Dzięki temu mięso łatwo można formować w kotlety, klopsiki czy wykorzystać do różnych potraw, takich jak farsze czy nadzienia. Obecnie w sprzedaży dostępne są maszynki do mielenia ręczne oraz elektryczne. Te pierwsze nie są już tak popularne, jak kilkanaście lat temu, ale wciąż mają swoje grono zwolenników.
Ręczne maszynki do mielenia mięsa
Maszynka do mielenia mięsa ręczna składa się z korpusu, korby z rękojeścią i kilku sit w różnych rozmiarach, które pozwalają regulować grubość mielonego mięsa. Maszynkę przymocowuje się do stołu lub blatu. Natomiast za mielenie odpowiada ślimacznica, która napędzana jest mechanicznie poprzez kręcenie korbką. Mięso jest przeciskane przez sito i wychodzi w postaci mielonej przez otwór w dolnej części urządzenia.
Maszynki do mielenia mięsa ręczne są ekonomiczne, ponieważ nie wymagają podłączenia do zasilania. Ich wadą jest natomiast konieczność użycia siły – dla niektórych osób jest to dość uciążliwe. Z tego względu maszynki ręczne nie sprawdzą się w przypadku mielenia wielu kilogramów mięsa.
Elektryczne maszynki do mielenia mięsa
Maszynka do mięsa elektryczna wyposażona jest w ślimacznicę, która napędzana jest mechanicznie poprzez silnik z przekładniami. Taka maszynka nie wymaga użycia siły i nie niszczy blatu kuchennego, wymaga jednak podłączenia do prądu. Elektryczna maszynka do mięsa często wyposażona jest w dodatkowe nasadki i końcówki, które umożliwią szatkowanie warzyw, wyciskanie soku, ucieranie sera lub kręcenie makaronu. Dzięki temu jest w stanie zastąpić kilka innych małych sprzętów kuchennych, np. młynek do mielenia czy wyciskarkę do cytrusów.
Wybór odpowiedniej maszynki do mielenia mięsa zależy od indywidualnych potrzeb i częstotliwości korzystania z urządzenia. Ważne jest także, by dbać o jej regularne czyszczenie i konserwację, by służyła przez długi czas. Maszynki do mielenia mięsa możemy też podzielić ze względu na zastosowanie. Niewielka maszynka przeznaczona jest do użytku domowego. Na rynku dostępna jest również profesjonalna maszynka do mielenia mięsa, która przeznaczona jest do użytku w lokalach gastronomicznych i sklepach. Takie urządzenie jest większe, ma silnik o większej mocy i o wiele wyższą wydajność.
Do czego można wykorzystać maszynki do mielenia mięsa?
Maszynki do mielenia mięsa są wszechstronnymi narzędziami kuchennymi, które mają szereg zastosowań. Oto kilka przykładów, do czego można je wykorzystać:
- Przygotowywanie mięsa mielonego – głównym celem maszynki do mielenia mięsa jest przekształcanie kawałków mięsa w masę o jednolitej konsystencji, którą można następnie użyć do przygotowywania potraw takich jak kotlety czy klopsiki.
- Robienie kiełbas – z niektórymi maszynkami do mielenia mięsa dostarczane są specjalne końcówki umożliwiające nadziewanie osłonek na kiełbasę, dzięki czemu można samodzielnie przyrządzać kiełbasy o wybranej przez siebie zawartości i smaku.
- Przygotowywanie past i tapenad – maszynki do mielenia nie są ograniczone tylko do mięsa. Mogą być używane do mielenia warzyw, orzechów czy ryb w celu przygotowania różnego rodzaju past kanapkowych, tapenad czy farszów.
- Przygotowywanie farszów do pierogów – maszynka do mielenia idealnie nadaje się do przygotowywania farszu do pierogów, takiego jak farsz z mięsa, grzybów czy kapusty.
- Mielenie suchego chleba – za pomocą maszynki można zmielić suchy chleb, uzyskując bułkę tartą.
- Przygotowywanie sosów i nadzień – używając maszynki, można zmielić składniki do sosów, takich jak sos boloński, czy nadzień do potraw takich jak lasagne.
- Mielenie owoców – niektórzy używają maszynki do przygotowywania dżemów lub konfitur, mieląc owoce na jednolitą masę.
Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa?
Maszynka do mielenia mięsa to popularne, powszechnie dostępne na rynku urządzenie AGD. Aby wybrać model, który spełni nasze potrzeby, warto przed zakupem zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów.
- Moc – domowe maszynki do mielenia mięsa mają silniki o różnej mocy, od 250 do 2500 W. Mocna maszynka do mielenia mięsa (maszynka do mięsa 2000 W) przyda się, jeśli zamierzamy mielić duże ilości twardego mięsa. Natomiast jeśli sporadycznie przygotowujemy mięso mielone, to powinna nam wystarczyć maszynka o mocy 500 W.
- Sitka – każda maszynka do mielenia ma w zestawie kilka sitek z oczkami o różnej wielkości. Dzięki temu można zmielić mięso na drobno lub na grubo, w zależności od swoich potrzeb. Sitka moją różne średnice, np. 2,7 mm, 3 mm, 4 mm czy 7 mm.
- Wydajność mielenia – ten parametr informuje nas o tym, ile kilogramów mięsa może zmielić maszynka w ciągu jednej minuty. W przypadku domowej maszynki w zupełności wystarczy nam wydajność na poziomie od 2,3 do 3 kg mięsa na minutę.
- Prędkość pracy – zwykle maszynki do mielenia mięsa oferują kilka stopni prędkości pracy. Dzięki temu można dostosować obroty w zależności od rodzaju mielonego produktu. Przykładowo do nadziewania kiełbas najlepiej ustawić niską prędkość obrotową.
- Materiał wykonania – na rynku dostępne są maszynki do mielenia mięsa z plastikową lub metalową obudową. Zdecydowanie więcej jest tych pierwszych. Są dość trwałe, ale mało odporne na uszkodzenia mechaniczne. Ich zaletą jest za to lekkość – bez problemu możemy je podnieść i przenieść w inne miejsce. Z kolei maszynki z metalową obudową są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Ich wadą jest duży ciężar, co może stanowić problem dla niektórych osób.
- Automatyczny wyłącznik – to przydatna funkcja, która nie tylko zapewnia bezpieczeństwo użytkownikowi, ale również chroni maszynkę przed przegrzaniem.
- Dodatkowe przystawki – maszynki do mielenia mogą być wykorzystywane nie tylko do mielenia mięsa. Wiele modeli ma w zestawie dodatkowe nasadki i moduły, które umożliwiają napełniane kiełbas, krojenie produktów na plastry lub ścieranie na drobne wiórki. Często w wyposażeniu maszynek można znaleźć również przystawki, które służą do wyciskania soku z cytrusów czy mielenia kawy i maku. Dzięki temu maszynki mogą zastąpić rozdrabniacze, tarki, szatkownice, wyciskarki do cytrusów, a także młynki.
Maszynki do mielenia mięsa w Max Elektro
Jeśli szukacie dobrej maszynki do mielenia mięsa, sprawdźcie ofertę naszego sklepu internetowego Max Elektro. W naszym asortymencie znajdziecie urządzenia z różnych przedziałów cenowych, oferujące podstawowe funkcje lub dodatkowe przystawki w zestawie. Niezależnie od tego, czy interesuje Was maszynka do mięsa Zelmer czy może maszynka do mielenia Bosch, odpowiedni model znajdziecie w naszym sklepie. W ofercie mamy również maszynki innych renomowanych producentów takich jak: Kenwood, Blaupunkt, Amica czy Maestro.
Polecane:
- Popularność
- Trafność
- Cena: od najniższej
- Cena: od najwyższej
- Nazwa: A-Z
- Nazwa: Z-A
- 20
- 40
- 60
-
Moc (W)2200
-
Wydajność mielenia (kg/min)3
-
Moc (W)1500
-
Wydajność mielenia (kg/min)2
-
Mielenie twardych produktów (Revers)Tak
-
SzatkownicaTak
-
Moc (W)2000
-
Wydajność mielenia (kg/min)3
-
Bieg wstecznyTak
-
Średnica otworów w sitkach (mm)3, 4,5, 8
-
Moc (W)2400
-
Wydajność mielenia (kg/min)1.7
-
Bieg wstecznyTak
-
SzatkownicaTak
-
Moc (W)1500
-
Wydajność mielenia (kg/min)1.7
-
Średnica otworów w sitkach (mm)3,8
-
SzatkownicaTak
-
Wydajność mielenia (kg/min)2
-
Średnica otworów w sitkach (mm)8, 3
-
Moc (W)1800
-
Wydajność mielenia (kg/min)3
-
Bieg wstecznyTak
-
Mielenie twardych produktów (Revers)Tak
-
Średnica otworów w sitkach (mm)2,7mm, 4mm, 8mm
-
Moc (W)700
-
Wydajność mielenia (kg/min)3.5
-
Mielenie twardych produktów (Revers)Tak
-
Średnica otworów w sitkach (mm)3 / 4,8 / 8
-
SzatkownicaTak
-
Moc (W)1300
-
Wydajność mielenia (kg/min)1.5
-
Bieg wstecznyTak
-
Mielenie twardych produktów (Revers)Tak
-
Średnica otworów w sitkach (mm)3 mm, 5 mm, 7 mm
-
Moc (W)2200
-
Wydajność mielenia (kg/min)3
-
Bieg wstecznyTak
-
Mielenie twardych produktów (Revers)Tak
-
Średnica otworów w sitkach (mm)2,7 mm, 4 mm, 8 mm
-
Moc (W)450
-
Wydajność mielenia (kg/min)1.8
-
Bieg wstecznyTak
-
Mielenie twardych produktów (Revers)Tak
-
Średnica otworów w sitkach (mm)3/5/7
-
Moc (W)1900
-
Wydajność mielenia (kg/min)2.5
-
Średnica otworów w sitkach (mm)3,5,8
-
SzatkownicaTak
-
Moc (W)2000
-
Wydajność mielenia (kg/min)2.7
-
Bieg wstecznyTak
-
Mielenie twardych produktów (Revers)Tak
-
Moc (W)1500
-
Wydajność mielenia (kg/min)1.7
-
Średnica otworów w sitkach (mm)3,8 / 8 mm
-
Moc (W)1400
-
Wydajność mielenia (kg/min)1.5
-
Bieg wstecznyTak
-
Średnica otworów w sitkach (mm)3 / 4,5 / 8
-
Moc (W)2000
-
Wydajność mielenia (kg/min)2.7
-
Bieg wstecznyTak
-
Mielenie twardych produktów (Revers)Tak
-
SzatkownicaTak
-
Moc (W)2000
-
Wydajność mielenia (kg/min)2.2
-
Bieg wstecznyTak
-
Średnica otworów w sitkach (mm)3, 5, 7
-
Moc (W)1900
-
Wydajność mielenia (kg/min)2.5
-
Bieg wstecznyNie
-
Moc (W)350
-
Wydajność mielenia (kg/min)1.7
-
Bieg wstecznyNie
-
Mielenie twardych produktów (Revers)Nie
-
Średnica otworów w sitkach (mm)3,8 / 8