Blendery kielichowe będą świetnym wyborem dla osób, które są na diecie albo po prostu chcą się zdrowo odżywiać. W tych praktycznych sprzętach bez problemu przygotujemy owocowe koktajle, musy, smoothie, kremowe zupy czy sosy o aksamitnej konsystencji.
Jak działa blender kielichowy?
Budowa blendera kielichowego nie jest skomplikowana. Składa się on z trzech głównych elementów: podstawy z silnikiem i panelem sterowania, kielicha z ostrzami oraz z pokrywki z otworem. Po podłączeniu blendera do prądu jego ostrza zaczną obracać się z dużą prędkością, skutecznie rozdrabniając nawet twarde produkty.
Odmianą blendera kielichowego, jest blender próżniowy, który działa w ten sam sposób, ale dodatkowo odsysa powietrze z kielicha. Dzięki temu rozdrabniania żywność zachowuje więcej wartości odżywczych i cennych enzymów. Poza tym gotową zupę czy koktajl można przelać do pojemnika i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Do czego służy blender kielichowy?
Blender kielichowy (mikser stacjonarny, blender stojący, koktajler) ma szerokie zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim wykorzystywany jest do rozdrabniania i miksowania żywności. Sprawdzi się do twardych warzyw i owoców, np. do marchewek, buraków czy gruszek, do mrożonych owoców, a także do orzechów. Taki blender nadaje się również do lodu – kruszony lód można wykorzystać do zrobienia granity albo po prostu dodać do koktajlu lub do drinka.
W blenderze kielichowym bez problemu przygotujemy sos, krem, przecier, pastę do kanapek, dżem, domowy hummus, masło orzechowe, papkę dla niemowlaka, ciasto naleśnikowe, koktajl, smoothie, mus czy sorbet. Poza tym do blendera możemy wlać zupę, aby uzyskać krem o gładkiej konsystencji, a także skruszyć kostki lodu.
Jak używać blendera kielichowego?
Obsługa blendera kielichowego jest bardzo łatwa – poradzą z nią sobie zarówno młodsze, jak i starsze osoby.
- Zanim przystąpimy do pracy, musimy przygotować produkty, z których będziemy korzystać. Jeśli są to owoce i warzywa, to w zależności od rodzaju, powinny być one obrane, wypestkowane i pokrojone. Należy też przygotować płyn, którego będziemy używać. Do koktajli może być to woda przefiltrowana, mleko zwykłe lub roślinne, a także maślanka, jogurt czy kwaśne mleko.
- Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha i zamykamy pokrywkę. Następnie podłączamy urządzenie do prądu i rozpoczynamy pracę.
- Podczas pracy mamy możliwość zmiany trybu lub prędkości. Jeśli stwierdzimy, że potrzebne są najwyższe obroty, śmiało możemy uruchomić funkcję turbo.
- Całość trwa zaledwie kilka minut. Gotowy koktajl czy smoothie wystarczy przelać do szklanki, a wszystkie części blendera dokładnie umyć w zlewie (chyba że producent zezwala na mycie w zmywarce).
Blender kielichowy – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
- Moc blendera – to jeden z najważniejszych parametrów, ponieważ wpływa na efektywność rozdrabniania żywności. W sprzedaży znajdziemy modele o niewielkie mocy ok. 500 W, a także blendery o dużej mocy, nawet 2000 W. Ile mocy powinien mieć blender kielichowy? Jeśli zależy nam na skutecznej pracy, powinniśmy wybrać dobre urządzenie o mocy 1000-1500 W. Warto dodać, że to właśnie blendery o dużej mocy dostępne są z funkcją kruszenia lodu.
- Rodzaj kielicha – kielichy w blenderach mogą być szklane, plastikowe albo z tritanu. Kielichy szklane są trwałe, odporne na zarysowania i pęknięcia, a do tego nie pochłaniają zapachów i barwników, przez co są łatwiejsze do utrzymania w czystości. Do ich wad możemy jednak zaliczyć dość duży ciężar. Plastikowe kielichy do blenderów są natomiast lekkie i wygodne w użytkowaniu. Nie przetrwają jednak bardzo intensywnej, długotrwałej pracy. Z kolei kielichy wykonane z tritanu cechują się większą wytrzymałością niż kielichy plastikowe, a do tego pozbawione są szkodliwego dla zdrowia bisfenolu A.
- Pojemność kielicha – dostępne w sprzedaży blendery mają kielichy o pojemności od 0,6 l do nawet 3 l. Jeśli zamierzamy przyrządzać koktajle dla 3-4 osób, powinniśmy wybrać kielich do blendowania o pojemności co najmniej 2 litrów. Dla 1-2 osób w zupełności wystarczą małe kielichy o pojemności 1,5 l.
- Prędkość pracy – ostrza w blenderach kielichowych mogą obracać się wolniej lub szybciej. W zdecydowanej większości modeli prędkość obracających się ostrzy wynosi ok. 35000 obrotów na minutę. Najlepsze modele są jednak w stanie osiągnąć prędkość 45 tys. obrotów na minutę, dzięki czemu doskonale radzą sobie z rozdrabnianiem twardych produktów.
- Funkcja gotowania – najbardziej zaawansowane blendery kielichowe oferują możliwość nie tylko rozdrabniania i miksowania żywności, ale również gotowania. Nadają się zarówno gorących, jak i zimnych potraw. Blendery z funkcją gotowania wyposażone są w automatyczne programy, które znacznie ułatwiają przyrządzanie potraw.
Blender kielichowy – dodatkowe akcesoria
Najlepsze blendery kielichowe mają w zestawie kilka przydatnych akcesoriów. Różnią się one w zależności od marki i modelu. Do najczęściej dodawanych akcesoriów należą:
- Bidon – dostępne są też blendery z bidonami i z butelkami zamiast kielichów. Po zrobieniu koktjalu butelkę lub bidon można odkręcić i zabrać ze sobą w drogę.
- Rozdrabniacz – to dodatkowy pojemnik z ostrzem w kształcie S i pokrywką. Blender z rozdrabniaczem świetnie sprawdzi się do rozdrabniania i siekania różnych produktów, np. pietruszki czy marchewki.
- Młynek do kawy – umieszcza się go na podstawie blendera zamiast kielicha, dzięki czemu można dostosować prędkość mielenia. Blendery z młynkiem do kawy świetnie nadadzą się do mielenia nie tylko kawy, ale również orzechów i ziarna.
- Sokowirówka – w sprzedaży można też znaleźć blendery z sokowirówką. Moduł sokowirówki umieszcza się w miejscu kielicha i podstawia pojemnik, do którego ma skapywać powstały sok.
Blender w kielichu czy ręczny?
Wiele osób zastanawia się, który blender wybrać: ręczny czy kielichowy. Wybór jednego z tych urządzeń będzie zależał wyłącznie od naszych potrzeb.
Blender ręczny z pewnością lepiej sprawdzi się w małej kuchni, ponieważ zajmuje niewiele miejsca i bez problemu można go schować nawet w szufladzie. Z kolei na blender kielichowy musimy już przeznaczyć znacznie więcej wolnej przestrzeni – czy to w szafce, czy na blacie kuchennym. Blender ręczne przeważnie mają niższą moc niż kielichowe. Jeśli zatem zależy nam na rozdrabnianiu twardych produktów, włóknistych warzyw i kruszeniu lodu, lepszym wyborem będzie blender kielichowy. Ten rodzaj blendera doskonale sprawdzi się do smoothie i do koktajli, więc jest polecany dla osób, które często przygotowują tego rodzaju potrawy.
Gdzie kupić blender kielichowy?
Oferta blenderów kielichowych jest bardzo szeroka. W sprzedaży, oprócz tradycyjnych modeli zasilanych sieciowo, znajdziemy również niewielkie blendery na baterie, które doskonale sprawdzą się w podróży. Poza tym dostępne są blendery profesjonalne, czyli takie, które wykorzystuje się w lokalach gastronomicznych.
Blendery kielichowe można kupić w sklepie internetowym Max Elektro. W swoim asortymencie posiadamy zarówno tanie modele do 150 zł, jak i droższe do 600 zł. Poza tym w ofercie mamy nowoczesne blendery próżniowe, których ceny sięgają nawet do 3000 zł. Oferujemy blendery kielichowe renomowanych producentów. Jeśli chcecie znaleźć najlepszy model, sprawdźcie polecane marki: Philips, Braun, Kenwood, Bosch, Kuvings, Amica, Lafe czy Zelmer.